DESİKATÖR NEDİR ? NASIL KULLANILIR.




www.asyalab.com.tr/




DESİKATÖR NEDİR ? NASIL KULLANILIR.


Desikatörler; kuru bir atmosfer sağlayan kapalı kaplardır.

Dış atmosfer koşullarında etkilenen kimyasal madde veya gereçler içinde saklanır. Desikatörler kimyasal madde veya gereçleri kurutmak için değil onların kuruluğunu korumak amacıyla kullanılır. Desikatör içinde havanın kuruduğu, “kurutucu “ adı verilen maddeler ile sağlanır. Bunlar nem çekici maddelerdir. En çok kullanılan kurutucular aşağıdaki gibidir.

Susuz Kalsiyum Klorür
Silikajel
Magnezyum perklorat trihidrat
Susuz kalsiyum sülfat
Derişik Sülfürik asit
Baryum perklorat
Magnezyum perklorat
Fosfor pentaoksit


Desikatör içindeki havanın nemden arındırılması en kuvvetli kurutucu kullanılsa bile bir zaman beklemesini gerektirir. Çünkü kurumanın sağlanması 2-3 saati alabilir. Desikatörün işlevini tam olarak yerine getirebilmesi için kullanım sırasında kapağının kapalı olması kullanım sonunda madde alındıktan sonra kapatılması ve ıslak maddelerin desikatöre konulmaması gerekmektedir.

Bir desikatör kapak ve gövde olmak üzere iki kısımdan oluşur. Gövdede kurutucunun konulduğu bölme ve gözenekli porselen altlık bulunur. Nemden korunacak maddeler bu altlık üzerine konur.


Desikatör kullanırken dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır:

·        Desikatörü ilk kullanıma hazırlamak için kapağı açıldıktan sonra içi tamamen boşaltılmalıdır. Önce su, daha sonra gerekiyorsa deterjan veya sabunla yıkanır.
Kurulandıktan sonra tamamen kurutulmalıdır. Huni şekli de katlanmış bir kağıt parçası ile örneğin susuz kalsiyum klorür kimyasalı desikatörün alt kısmındaki, kurutucu için yapılmış olan bölmeye boşaltılır. Böylece yaklaşık 1 cm kalınlığında olmak üzere kurutucu dibe yerleştirilmiş olur. Daha sonra porselen altlık yerleştirilip desikatörün kapağı kapatılır.

·        Kapağın rahatlıkla açılmasını sağlamak için çevresine az miktarda vazelin sürülür.
·        Çok sıcak kap doğrudan desikatöre konmaz. Önce dışarıda 60-70oC’ye kadar soğutulur ve daha sonra konur. Eğer sıcak madde doğrudan desikatöre konur ve kapağı hemen kapatılırsa içindeki hava genleştiğinden kapağın yere düşüp kırılmasına neden olabilir. Desikatörün kapağı yere paralel bir şekilde açılıp kapatılarak genleşen havanın dışarıya çıkması sağlanıp daha sonra kapatılması daha doğru olacaktır. Ancak bu kez desikatörü soğuduktan sonra içeride hava boşluğu oluşacağından kapağı açmak güçleşir. Eğer çok sıcak bir kabın mutlaka desikatöre konulması gerekiyorsa desikatörün kapağı hafif açık bırakılarak 60-70oC’ye kadar soğutulmasını bekleyip daha sonra kapağın kapatılması gerekir.
·         Desikatöre nemli bir madde konulmamalıdır. Bu kurutucunun kısa sürede doygunluk noktasına gelmesine, dolayısıyla işlevini yerine getirmemesine neden olur.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

LABORATUVARDA KULLANILAN ÖLÇÜ KAPLARI

LABORATUVAR CAM MALZEMELERİ NELERDİR, NASIL KULLANILIR.