LABORATUVAR CAM MALZEMELERİ NELERDİR, NASIL KULLANILIR.
LABORATUVAR CAM MALZEMELERİ NELERDİR, NASIL
KULLANILIR.
Kimyasal çözeltiler en az iki farklı maddenin homojen bir şekilde birleşmesi ile olurlar. Çözeltiler belirli derişimlerden oluşurlar. Derişim bir çözeltinin en önemli özelliklerden biridir.
Hassas bir şekilde hazırlanması gereken kimyasal çözeltiler belirli hacimlere sahip ölçüm kapları ya da laboratuvar cam malzemeleride adlandırabileceğimiz laboratuvar malzemeleri ile yapılırlar.
Bunların yanı sıra laboratuvarda kullanılan ,laboratuvar aletleri, laboratuvar ekipmanları, laboratuvar sarf malzemeleri ve laboratuvar cihazları vb.laboratuvarımızın vazgeçilmez demirbaşlarıdır.
Laboratuvar malzemeleri diye adlandırabileceğimiz yukarıda gördüğünüz görseller laboratuvar kullanılmak içindi
Laboratuvar malzemelerini kullanmayı bilmek bir kimyacının en asli görevidir.
Cam malzemeler genellikle ölçülü kaplardır. Tabi bazıların amacı ölçüm değildir. Malzeme aktarımı içinde kullanılabilirler. Hassas bir şekilde kullanılması gerekmektedir. Laboratuvar cam malzemelerinin bakımların düzenli yapılması, içerisinde uzun süreli kimyasal kalmamasına dikkat edersek , malzemelerin ömrünü artırabiliriz.
Çözelti hazırlamak için en çok kullanılan laboratuvar malzemeleri , büret, mezür, erlen , huni, pipet, puar, terazi, balon joje olarak sayabiliriz. Yapacağımız çözeltiye göre bu laboratuvar malzemeleri değişebilir.
·Büret ; Analizlerde titrasyon işlemi yapmak için kullanılan hassas laboratuvar cam malzemedir. Uzun , üzerinde hassas hacimlere sahip farklı mililitrelerde musluklu malzemelerdir.
·Beher ; genellikle kimyasal malzeme aktarımı ve karışımlar için kullanılırlar. Yaklaşık hacimleri gösterdikleri için hassas laboratuvar malzemeleri değildirler. Çeşitli hacimlere sahiptirler. Cam beherler olduğu gibi, plastik beher ve kuplu plastik beher çeşitleri de mevcuttur. Cam beherler ısıya dayanıklıdırlar.
·Pipet ; en çok kullanılan hacimli ölçüm kaplarından biridir. Farklı mililitrelerde hacimleri vardır. Sıvıların aktarılmasında ve hacimlerinin ölçülmesinde kullanılır.
·Balon jojeler ; çözelti hazırlamak için kullanılan laboratuvar cam malzemesidir. Balon jojeler belirli hacimleri vardır. Balon jojelerin hacim çizgileri vardır. Çözeltiler bu hacim çizgilerine göre hazırlanmalıdır.
·Puar ; Pipetlerle çalışırken çekilecek sıvı maddeleri güvenli olarak çekmek için kullanılırlar.
·Huni ; Kimyasal malzemelerin aktarımı için kullanılan laboratuvar cam malzemeleridir.
·Terazi ; Çözelti hazırlamak için olmazsa olmaz laboratuvar cihazıdır. Hassas volümetrik ayarlı standart çözeltiler için 0,1 mg hassasiyetli Analitik hassas teraziler kullanılmalıdır. Diğer çözelti karışımları için 0,001 gr hassasiyetli hassas teraziler kullanılması tavsiye edilir.
Laboratuvarda kullanabileceğimiz bir çok laboratuvar malzemeleri mevcuttur. Hassas çözeltiler hazırlamak, analizler yapmak için dikkatli ve düzenli olunması laboratuvar koşulları için önemlidir. Laboratuvar koşullarında çalışmak keyiflidir fakat bir o kadar da tehlikelidir.
Bu nedenle lütfen laboratuvar güvenlik ekipmanlarınızı kullanmayı unutmayınız !
Blog yazılarımız devam edecektir. Özgün ve anlaşılır yazılarımızla okuyucularımıza yardımcı olabilirsek çok seviniriz. Asyalab çalışanları olarak Bilgiyi paylaşırız, paylaştıkça çoğalırız.
Yorumlar
Yorum Gönder